Jak przygotować Cappuccino?

Cappuccino to symbol Włoch i jeden z najpopularniejszych napojów kawowych na całym świecie. Ten specjał kawowy został odkryty przez zakonników ze wspólnoty Braci Mniejszych Kapucynów - po włosku Cappuccini.
Kawę cappuccino przygotowuje się na bazie espresso i tak samo jak w przypadku espresso musimy zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów, aby nasza kawa cappuccino była poprawnie przygotowana.
Wzorcowe, włoskie cappuccino to porcja (25 ml) espresso oraz 100 ml mleka (przed spienieniem). Podstawową zasadą dobrego cappuccino jest odpowiednio spienione mleko, które nie może mieć struktury sztywnej jak piana, lecz bardziej powinno przypominać jogurt.
Zazwyczaj spienianie mleka w słabych, tanich ekspresach marketowych kończy się przygotowaniem kawy z dużą ilością piany przypominającej bitą śmietanę - nie ma to nic wspólnego z prawdziwym cappuccino. Taki obraz często jest przedstawianych w reklamach sproszkowanych produktów podobnych co cappuccino, jednak nigdy nie powinniśmy brać za wzór tego co widzimy w reklamach.
Najlepszym, zalecanym mlekiem do przygotowania cappuccino jest mleko o zawartości od 3,2 do 3,5% tłuszczu, schłodzone do temperatury 3 - 5 °C.
Spienione mleko powinno mieć temperaturę 55 °C i objętość około 125 ml, tak aby po dolaniu go do espresso zmieścić całą kawę w filiżance około 160 ml.
Poprawnie przygotowana kawa cappuccino ma walory smakowe i aromaty zbliżone do espresso, jednak nieco łagodniejsze. Dobrze spienione mleko nie powoduje radykalnych zmian smaku kawy, a w niektórych przypadkach uwydatnia niektóre nuty smakowe występujące w kawie.
Na powierzchni kawy cappuccino znajduje się mleko z brązową obwódką kawy. Dzięki odpowiednim technikom wlewania mleka możemy na powierzchni kawy cappuccino tworzyć różne wzroki tzw. latte art.
Kawę cappuccino przygotowuje się na bazie espresso i tak samo jak w przypadku espresso musimy zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów, aby nasza kawa cappuccino była poprawnie przygotowana.
Wzorcowe, włoskie cappuccino to porcja (25 ml) espresso oraz 100 ml mleka (przed spienieniem). Podstawową zasadą dobrego cappuccino jest odpowiednio spienione mleko, które nie może mieć struktury sztywnej jak piana, lecz bardziej powinno przypominać jogurt.
Zazwyczaj spienianie mleka w słabych, tanich ekspresach marketowych kończy się przygotowaniem kawy z dużą ilością piany przypominającej bitą śmietanę - nie ma to nic wspólnego z prawdziwym cappuccino. Taki obraz często jest przedstawianych w reklamach sproszkowanych produktów podobnych co cappuccino, jednak nigdy nie powinniśmy brać za wzór tego co widzimy w reklamach.
Jakie mleko do cappuccino?

Spienione mleko powinno mieć temperaturę 55 °C i objętość około 125 ml, tak aby po dolaniu go do espresso zmieścić całą kawę w filiżance około 160 ml.
Poprawnie przygotowana kawa cappuccino ma walory smakowe i aromaty zbliżone do espresso, jednak nieco łagodniejsze. Dobrze spienione mleko nie powoduje radykalnych zmian smaku kawy, a w niektórych przypadkach uwydatnia niektóre nuty smakowe występujące w kawie.
Na powierzchni kawy cappuccino znajduje się mleko z brązową obwódką kawy. Dzięki odpowiednim technikom wlewania mleka możemy na powierzchni kawy cappuccino tworzyć różne wzroki tzw. latte art.
Polecane produkty w tym artykule

( Brak opinii )
Dzbanek Latte Art do spieniania mleka 350 ml - NIEDOSTĘPNY
28,45 zł netto
34,99 zł
brutto
34,99 zł
699.80
pkt.

( Brak opinii )
Filiżanka ze spodkiem Lavazza Cappuccino 160 ml
16,25 zł netto
19,99 zł
brutto
19,99 zł
399.80
pkt.

( Brak opinii )
Bazzara - filiżanka ze spodkiem do kawy Cappuccino 160ml
24,38 zł netto
29,99 zł
brutto
29,99 zł
599.80
pkt.

Przecena
( Brak opinii )
Dzbanek do spieniania mleka Motta 0,35l - CZERWONY
90,86 zł netto
127,00 zł
111,76 zł
brutto
111,76 zł
127,00 zł
2235.20
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi