Jak odczytać kawę? Krótki poradnik o poruszaniu się po etykietach
Na pewno lubisz kupować kawę, której wybór jest dla Ciebie trafny. Czasami jednak możesz nie mieć pewności co do niektórych informacji na etykiecie. Zastanawiasz się, jak dany parametr wpłynie na kształt smaku Twojej kawy. O ile satysfakcjonuje Cię profil kawy i spełnia Twoje oczekiwania, najprawdopodobniej będzie to udany zakup. Można go jednak uczynić bardziej pewnym i świadomym. Niezależnie od tego, czy pijesz filiżankę espresso, czy kawę przelewową, smak powinien zgadzać się z tym, czego oczekujesz. Jeśli zastanawiasz się, jakie ziarno wybrać, ale ilość informacji na etykiecie Cię przytłacza, ten krótki poradnik na pewno pomoże Ci się w nich odnaleźć.
ETYKIETA - WSKAZÓWKI
Przedstawimy Ci kilka wskazówek, dzięki którym łatwiej podejmiesz decyzję, świadomie rozpoznasz, co będzie dla Ciebie przydatne i nie spędzisz za dużo czasu na analizowaniu decyzji zakupowej. Skupisz się po prostu na przyjemności płynącej z satysfakcjonującego wyboru ziarna.
Zacznijmy od tego, jakie informacje na paczkach kaw są kluczowe dla zrozumienia smaku:
- KRAJ POCHODZENIA
Każdy kontynent posiada własny profil i charakterystykę. Kraje afrykańskie zazwyczaj będą miały smak przypominający owoce, lekkie herbaciane nuty i kwiatowość. Kraje Ameryki Południowej są natomiast cięższe i ciemniejsze w odczuciu, z dominującymi nutami czekolady, orzechowości i suszonych owoców. Ameryka Środkowa ma bardziej złożony charakter; nie brakuje jej kwasowości, ale można w niej również rozpoznać cechy regionu. - OBRÓBKA
To, czy ziarno będzie myte, suszone, czy fermentowane, wpłynie znacząco na jego charakter. Kawa może mieć konfiturową owocowość albo kwaśniejszą, cytrusową nutę. Może nabrać posmaku alkoholowego, być intensywna w aromacie lub cicha i zniuansowana — wymagająca skupienia i dokładności w parzeniu. Obróbka nadaje ton i „głośność”, a to ona może zadecydować o pierwszym smaku i aromacie, jaki poczujesz. - ODMIANA BOTANICZNA
Jeśli jesteś bardzo wrażliwy sensorycznie, możliwe, że nawet odmiana (których jest więcej niż obróbek) będzie miała dla Ciebie znaczenie. Odmiany pochodzenia etiopskiego potrafią stworzyć z amerykańskich ziaren kawę o bardzo afrykańskim smaku. Większość odmian jest jednak kluczowa w procesie produkcji, dlatego warto zaufać producentowi w tej kwestii.
ZAKUPY TO NIE NAUKA
Wiedza o kawie to rzecz ważna i ubogacająca doświadczenie. Dokładne pochodzenie oraz przejrzystość sprzedawanego ziarna są kwintesencją specialty. Jednak informacje takie jak wysokość uprawy, punktacja SCA czy region (choć zdarzają się producenci posiadający dość rozpoznawalną charakterystykę) nie są kluczowe do rozeznania, czy kawa spełni nasze oczekiwania. Ważnym elementem przy zakupie, który nie jest ściśle parametrem, ale wskazówką na etykiecie, jest:
- PROFIL SMAKOWY
To chyba najbardziej rzucająca się w oczy informacja na etykiecie. Profil smakowy określany jest przez palarnię, roastera. Kawa smakuje tak, nie dlatego że producent czy eksporter próbuje nam to narzucić, lecz dlatego że została przez nas — palarnię COFFEE PLANT — wypróbowana i opisana.
Jeśli etykieta mówi, że ziarno wypalono ciemniej i opisuje smak jako orzechowy lub czekoladowy, prawdopodobnie będzie lepsze do kaw mlecznych lub mocnego espresso. Ziarna do ekspresu ciśnieniowego z owocowymi, kwasowymi nutami smakowymi wymagają większego skupienia przy parzeniu. Takie potrafią nadać kawowemu rytuałowi charakter.
METODA NA PRZELEW, JAK I NA ESPRESSO
Mając świadomość informacji z etykiety, musimy odpowiedzieć sobie na kilka pytań i przejść przez proces rozpoznawczy. Pomogą Ci w tym dwie kluczowe rzeczy:
- ZAPLECZE Dokładne rozeznanie w swoim zapleczu domowym. Może się zdarzyć, że masz ekspres automatyczny, który radzi sobie lepiej z kawami prostszymi, klasycznymi. Może być tak, że masz drogi, kolbowy ekspres i specjalistyczny młynek, a zależy Ci na ich właściwym wykorzystaniu. Wtedy paleta kaw rozszerza się i możemy zacząć myśleć o kawach o bardziej wymagającym, nieoczywistym profilu oraz dużej kwasowości.
- CEL
Musisz zadać sobie pytanie — do czego użyjesz zakupionego ziarna? Czy kawa będzie pita codziennie, do śniadania, czy tylko od święta? Czy ma być klasyczną kawą, czy wydarzeniem, którym możesz się pochwalić przed gośćmi? Spróbujemy pokazać Ci, na przykładzie kawy z naszej palarni COFFEE PLANT, że nie jest to trudne. Zobaczysz wtedy, jak łatwo możesz sobie poradzić z innymi ziarnami i ich etykietami.
SPRAWDŹMY TO W PRAKTYCE
- ESPRESSO
Każda kawa z naszej oferty będzie świetna do picia jej samodzielnie, ale to Ty musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy espresso jest dla Ciebie rutyną, czy oczekujesz wydarzenia. Być może Brazylia Lua Roxa, klasyczne brazylijskie ziarno (obróbka NATURAL — dużo słodyczy, amerykańska czekoladowość, z ciekawymi nutami wanilii) będzie dla Ciebie w sam raz. A może jednak potrzebujesz przyjemnego, orzeźwiającego kopa od kawy? “Acidity is not a Crime” — dosłownie “Kwasowość to nie zbrodnia” — to ziarno z Kenii (afrykańskie nuty kwiatów i owoców, myta obróbka). Przy odpowiednim sprzęcie kolbowym, czy nawet w kawiarce, może być bardzo przyjemnym doznaniem. - CAPPUCCINO
Brazylia Mogiana i Honduras Marcala to przykłady kaw z oferty Coffee Plant, które świetnie sprawdzą się jako baza dla kaw mlecznych, typu cappuccino, flat white czy latte. Kawy o obróbce NATURAL, mające dużo słodyczy i ciut ciemniej wypalone (o czym mówi nam opis kawy), pogłębią szanse na smaczną, słodką kawę. To bezpieczna opcja zarówno dla Ciebie, jak i dla gości, którzy nie zawsze chcą być zaskakiwani nieprzyjemną, obcą dla nich kwasowością. - PRZELEW
Jeśli posiadasz jakiekolwiek narzędzia do ręcznego przelewania kawy (dripper, Aeropress, Origami), z pewnością poradzisz sobie z każdym ziarnem wypalonym jaśniej (pod metody przelewowe). To kwestia odpowiedniego przepisu, a tutaj kluczową rolę w smaku odgrywa obróbka (Anaerobic dla szukających ciekawych, rzadkich nut smakowych, Washed z Ameryki, gdy szukasz czegoś spokojnego z odpowiednią kwasowością, Natural, gdy interesuje Cię złożona słodycz i konfiturowość naparu).
Posiadacze ekspresów przelewowych, którzy mają mniej czasu na ręczne rytuały kawowe, na pewno będą zadowoleni z kaw-blendów z serii FLOW. Czym jest blend? To mieszanka ziaren o różnych proporcjach, które łatwo zaparzyć. Inne kraje, inne obróbki, ale dopasowane tak, by spełniały oczekiwania smakowe. Tutaj etykieta będzie posiadała mniej informacji, palarnia wyręcza w doszukiwaniu się parametrów smakowych, upraszczając tym samym analizę i wybór.
SMACZNEGO ZAKUPU!
Etykiety kaw potrafią czasem zmylić. Szukasz prostej kawy, czasem innej niż na co dzień, ale po chwili tracisz pewność siebie, bo jakieś słowo Cię zniechęca, lub obco się z nim czujesz. Obawiasz się o efekt finalny.
Jesteśmy pewni, że dzięki tym wskazówkom i odpowiedniemu rozeznaniu, będziesz świetnie radzić sobie przy wyborze kawy.