Herbata z cytryną - smak i właściwości
Herbata z cytryną to napój, po który bardzo chętnie sięgamy w szczególności w okresie jesienno-zimowym, czyli wtedy, gdy jesteśmy narażeni na pojawienie się nieprzyjemnych objawów przeziębienia i grypy. Takie połączenie sprawia, że herbata zyskuje zupełnie inny smak, ponieważ staje się bardziej delikatna i nie czuć jej gorzkawego posmaku. Jaki jednak zalety płyną z picia herbaty z dodatkiem cytryny?
Właściwości wspomagające leczenie przeziębienia i grypy
Choć cytryna nie jest najbogatszym źródłem witaminy C, to jednak zawiera pewne jej ilości, a w połączeniu ze znajdującą się w niej rutyną nie tylko wspomaga naszą odporność, ale również pomaga załagodzić nieprzyjemne objawy przeziębienia oraz grypy takie jak kaszel, katar oraz gorączka. Ciepła herbata z dodatkiem cytryny działa ponadto rozgrzewająco na nasz organizm, dlatego też sprawdza się bardzo dobrze zwłaszcza wtedy, gdy temperatura za oknami spada poniżej zera.
Przygotowując jednak taką herbatę, musimy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie o tym, aby nie dodawać cytryny do gorącego napoju, ponieważ w ten sposób traci ona wszystkie swoje cenne właściwości. Po zaparzeniu herbaty musimy chwilę odczekać, zanim dodamy do niej sok z cytryny, aż nieco przestygnie, dzięki czemu nie dojdzie do częściowego rozkładu kwasu askorbinowego znajdującego się w owocu.
Właściwości pobudzające i odprężające
Herbata z cytryną w zależności od tego, jak długo będzie zaparzana może działać na nasz organizm pobudzająco lub odprężająco. Jeżeli proces parzenia nie będzie wynosił więcej niż 3 minuty, to herbata będzie działała na nas pobudzająco, natomiast jeśli będziemy zaparzać ją nieco dłużej, to zyska ona właściwości odprężające oraz uspokajające, dlatego też po taki napój najlepiej sięgać wieczorem, przed snem.
Pozostałe zalety płynące z picia herbaty z cytryną
Flawonoidy znajdujące się w herbacie pomagają wzmocnić nasze naczynia krwionośne, podobnie zresztą, jak i dodana do takiego napoju cytryna. Połączenie herbaty ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny pomaga oczyścić nasz organizm z zalegających w nim toksyn, wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu w naszej krwi, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy, udaru oraz zawału serca, a także hamuje proces starzenia się naszego organizmu poprzez walkę z wolnymi rodnikami.
Jakie jeszcze korzyści płyną z picia herbaty z dodatkiem cytryny? Taki napój pomaga pobudzić nasze trawienie (podobnie jak szklanka przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny), łagodzi bóle reumatyczne, poprawia koncentrację, a także ochrania nasz organizm przed rozwojem wielu niebezpiecznych nowotworów. Oczywiście zdecydowana większość z nas przygotowując herbatę z cytryną, najczęściej sięga po czarną herbatę, jednak ma ona dosyć gorzkawy posmak, a także znacznie mniej cennych właściwości leczniczych niż np. zielona herbata. Z tego też względu w trosce o nasze zdrowie powinniśmy sięgać właśnie po tę drugą odmianę herbaty, która spożywana regularnie z pewnością wpłynie bardzo pozytywnie na stan naszego zdrowia.