Herbata miętowa - smak i właściwości
Aksamitne w dotyku, intensywne zielone listki i charakterystyczny, nie do pomylenia z żadnym innym zapach – mięta lekarska (zwana też pieprzową) to jedno z najlepiej znanych ziół, stosowane na całym świecie. Od tysięcy lat słynie ze swoich leczniczych mocy, a współcześnie święci triumfy także w kosmetologii i sztuce kulinarnej. Co sprawia, że jest tak wyjątkowa?
Historia mięty sięga czasów starożytnych – jak mówi jeden z greckich mitów, swoją nazwę wzięła od imienia kochanki Hadesa, Mintho, którą bóg podziemi zamienił w urzekającą swym aromatem roślinę, by ocalić przed zemstą zazdrosnej żony. Przed wiekami nacierano nią naczynia i stoły na znak szacunku i gościnności, a aromat rozrzuconych na podłodze liści sprzyjał odprężeniu podczas rzymskich uczt. Lecznicze właściwości olejków pozyskiwanych z mięty rożnych odmian znane były w starożytnych Chinach oraz Egipcie. W Europie zaczęto ją uprawiać ok. IX wieku, a obecnie na całym świecie rośnie (w uprawie lub dziko) blisko trzydzieści gatunków tego niezwykłego ziela.
Lecznicza moc mięty
Najszerzej znaną i najczęściej wykorzystywaną cechą mięty jest jej kojący wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Mentol zawarty w liściach tej rośliny zwiększa produkcję soków żołądkowych oraz ogranicza wydzielanie żółci, tym samym skutecznie a zarazem naturalnie łagodząc wzdęcia, kolki czy skurcze. Regularne picie herbaty miętowej trwale poprawia więc pracę żołądka i perystaltykę jelit i – co ważne oraz udowodnione naukowo – pomaga walczyć z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi w układzie trawiennym, gdyż posiada też silne właściwości odkażające.
Wyjątkowe prozdrowotne właściwości ma również wyciąg z liści w postaci tzw. olejku miętowego. Stosowany m.in. w preparatach do inhalacji, maściach, środkach na bolące gardło czy zatkany nos, skutecznie łagodzi obrzęki błon śluzowych, działając przeciwbólowo, wykrztuśnie oraz oczyszczająco.
Herbata miętowa od kuchni
Od wieków mięta jest znana także ze swoich „mocy” odprężających oraz łagodzących stres. Nie każdy wie, że aromatyczny napar z mięty może być skuteczną alternatywą dla popularnej herbaty z melisy, ponieważ ma podobne działanie rozluźniające i relaksujące, a także ułatwiające spokojny sen. Jej mocny i jednocześnie orzeźwiający zapach sprawia, że jest jednym z najchętniej stosowanych ziół w aromaterapii, a charakterystyczny smak wpływa na ogromny potencjał kulinarny tej rośliny.
Herbata miętowa – zarówno w formie gorącego naparu, jak i na zimno – świetnie nawadnia organizm i sprzyja utrzymaniu zdrowej oraz zbilansowanej diety, dlatego warto na stałe wprowadzić ją do jadłospisu. Trzeba jednak pamiętać, że rodzaj i jakość ziela ma znaczenie dla właściwości napoju oraz jego smaku: największe walory smakowe i zdrowotne posiada mięta pieprzowa w formie równomiernie pociętych, wyselekcjonowanych liści. Jak każda herbata, także ta z mięty musi być parzona w odpowiedni sposób, którego opis powinniśmy znaleźć na opakowaniu. Idealna miętowa herbata powinna mieć subtelną zielonożółtą barwę, urzekający aromat oraz lekko słodkawy, intensywny smak, którym warto się delektować każdego dnia.