Herbata Earl Grey - smak i właściwości zdrowotne
Earl Grey to jedna z najpopularniejszych czarnych herbat na świecie, obok której nie sposób przejść obojętnie. Jednym służy jako poranna przyjemność do śniadania, innym jako dodatek do popołudniwoego relaksu, a jeszcze inni nałogowo piją ją podczas wypełniania służbowych obowiązków. Jej miłośnicy cenią ją za wyjątkowe właściwości prozdrowotne, ale przede wszystkim za niepowtarzalny smak i aromat, w którym finalnie zakochujemy się wszyscy. Poznaj bliżej niezwykłe właściwości herbaty Earl Grey.
Dlaczego Earl Grey?
Istnieje wiele rodzajów czarnej herbaty. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest Earl Grey, która swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza olejkowi eterycznemu z bergamotki. Sama nazwa opisywanego napoju pochodzi od nazwiska premiera Wielkiej Brytanii, Earla Charlesa Grey’a. Legenda mówi, że to właśnie on otrzymał opisywaną herbatę w formie podarunku dyplomatycznego. Ofiarodawcą był natomiast sam chiński mandaryn, który w ten sposób pragnął podziękować Grey’owi za uratowanie syna chińskiego urzędnika. Prawdziwość przytoczonej historii poddawana jest co prawda pod wątpliwość, niemniej jednak pewne jest jedno – herbata Earl Grey po dziś dzień króluje w filiżankach niezliczonej ilości osób na całym świecie. Skąd tak duża popularność?
Jak smakuje herbata Earl Grey?
Jak już zostało wspomniane, sekretem smaku herbaty Earl Grey jest olejek pozyskiwany z bergamotki. A jeśli już o bergamotce mowa to warto dodać, iż zawdzięcza ona swoją nazwę Turkom, którzy tym właśnie mianem określali owoce tzw. Książęcej Gruszki. W praktyce bergamotka to nic innego, jak tylko rodzaj pomarańczy o charakterystycznym, niezwykle silnym i wyjątkowo pięknym zapachu. To właśnie dodatek olejku tłoczonego ze skórki bergamotki nadaje herbacie Earl Grey mocny i rześki smak z wyczuwalnymi, cytrusowymi nutami.
Warto dodać, iż duży wpływ na walory smakowe opisywanego napoju wywiera sposób parzenia. Jak więc parzyć Earl Grey? W celu wydobycia głębi smaku i aromatu należy umieścić 1 torebkę herbaty w kubku mieszczącym 200 ml, a następnie zalać liście wodą (najlepiej wodą filtrowaną) o temperaturze około 100 stopni Celsjusza. Optymalny czas zaparzania (koniecznie pod przykryciem!) wynosi ok. 3 minuty. Tak przygotowaną herbatę należy parzyć raz, co w praktyce oznacza, iż po upływie wspomnianego czasu należy oddzielić liście od naparu czyli po prostu wyjąć torebkę.
Właściwości herbaty Earl Grey
Jeśli sądzisz, że herbata Earl Grey nie ma żadnych specjalnych właściwości to jesteś w dużym błędzie. Jak się bowiem okazuje ten wyjątkowy napój wywiera niezwykle pozytywny wpływ zarówno na ciało, jak i umysł człowieka.
Herbata Earl Grey:
- Zwalcza infekcje jamy ustnej - Earl Grey zawiera w swoim składzie katechinę, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. To właśnie zawartość katechiny sprawia, że opisywany napar świetnie radzi sobie z infekcjami obecnymi w jamie ustnej.
- Poprawia trawienie - Earl Grey odczuwalnie łagodzi niestrawność, ponadto sprzyja leczeniu zaburzeń układu trawiennego.
- Uspokaja - zawartość olejku z bergamotki działa na nasz organizm w sposób relaksujący i uspokajający.
- Dodaje energii - wszystko dzięki zawartości kofeiny, która dodatkowo pobudza pracę mózgu.
- Chroni przed nowotworami - jak wspominaliśmy, Earl Grey zawiera w swoim składzie niezwykle silny przeciwutleniacz czyli katechinę. To właśnie ona wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, a zatem przeciwdziała starzeniu się komórek.
- Wspomaga odporność - zawarty w herbacie olejek z bergamotki jest bogatym źródłem witaminy C, która chroni organizm przed przeziębieniem i obniża poziom cukru we krwi.