Dlaczego ziarna kawy są tłuste?
Otwierając opakowanie kawy, często możemy natknąć się na błyszczące ziarna. Wiele osób myśli, że kawa nie powinna tak wyglądać i z pewnością ktoś maczał w tym swoje tłuste palce. Informuję Cię, że nie musisz się niczego obawiać i śmiało możesz wsypać ziarna do młynka, bo producent wcale nie oblał ich olejem. Błyszczące plamy na ziarnach kawy to nic innego jak naturalny tłuszcz uwalniany podczas procesu palenia, dlatego mokra kawa w opakowaniu nie jest niczym nadzwyczajnym.
Teraz już wiesz, że tłuste ziarna kawy nie są oznaką błędów w produkcji, a wiążą się wyłącznie ze sposobem ich wypalenia. To zjawisko jest jak najbardziej naturalne i nie ma się czego obawiać, dlatego następnym razem otwierając opakowanie z błyszczącą kawą, możesz wypić ją z czystym sumieniem.
Tłuszcze zawarte w kawie
Kawa zawiera około 7-17% tłuszczu w postaci kwasów tłuszczowych takich jak kwas palmitynowy, stearynowy, arachinowy, linolowy czy behenowy. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6. Zielone ziarna kawy przechodzą proces wypalenia, który nadaje im unikalnego charakteru. To właśnie na tym etapie pojawiają się tłuste plamki. W trakcie wypalania w piecu, przy temperaturze dochodzącej nawet do 250°C, następuje sukcesywne wydobywanie się naturalnych olejków zamkniętych w ziarnach. Wynikiem tego są błyszczące ziarna kawy.Która kawa jest tłusta?
Jak już zauważyliście, najbardziej oleiste są kawy ciemno wypalone. Ziarna jasno palone przebywają krócej w piecu, a ich naturalne olejki nie wydostają się na zewnątrz. Należy wspomnieć, że to właśnie tłuszcze są nośnikami smaków, a kawa jasno palona, która posiada ich więcej, może uraczyć nas bogatszym smakiem niż ciemne ziarna. Kawa ciemno palona posiada bardzo intensywny smak, w którym możemy doszukać się nut czekolady, orzechów czy kakao. Taki sposób palenia jest bardzo charakterystyczny dla włoskich producentów i wiąże się z tradycją oraz kultem espresso. Kawy jasno palone bardzo często posiadają owocowy smak, który nie jest zaburzony żadną spalenizną i świetnie smakują po przelaniu przez filtr.Teraz już wiesz, że tłuste ziarna kawy nie są oznaką błędów w produkcji, a wiążą się wyłącznie ze sposobem ich wypalenia. To zjawisko jest jak najbardziej naturalne i nie ma się czego obawiać, dlatego następnym razem otwierając opakowanie z błyszczącą kawą, możesz wypić ją z czystym sumieniem.
Polecane produkty w tym artykule
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Kimbo Espresso Bar Extreme 1kg
56,90 zł netto
69,99 zł
brutto
69,99 zł
1399.80
pkt.
Bestseller
( Brak opinii )
Kawa ziarnista La Brasiliana Marfisa 1kg
71,54 zł netto
87,99 zł
brutto
87,99 zł
1759.80
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Zicaffe il Tuo Caffe 1kg
47,96 zł netto
58,99 zł
brutto
58,99 zł
1179.80
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi