Czym jest kawa Mocha?
Mocha to dobrze znane wszystkim połączenie kawy, mleka i czekolady. Nazwa tego napoju ma niewiele wspólnego z czekoladą, ale i tak nie jest to problemem dla ludzi, którzy każdą kawę o smaku czekolady nazywają mochą. Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkich napojów kawowych, to koniecznie musisz spróbować tego czekoladowego specjału. Poznaj bliżej mochę i przygotuj ją we własnym domu z naszym prostym przepisem.
Mocha znana również pod nazwą Mokka to napój skomponowany na bazie espresso, gorącego mleka i ciemnej lub mlecznej czekolady. W zależności od preferencji, zamiast czekolady można również do niej dodać syrop lub sos czekoladowy. Bardzo popularna jest także mocha z białą czekoladą, która jest nazywana zebrą z powodu charakterystycznych biało-czarnych warstw.
Nazwa tej kawy pochodzi od nadmorskiego miasta Mokka w Jemenie, którego port w XVIII wieku dominował na świecie, jeśli chodzi o eksport kawy. Jemeńska kawa charakteryzowała się wyraźnym czekoladowym posmakiem. Dlatego też napój kawowy, który powstaje na bazie czekolady, nazwany został mokką. Bardzo często napój ten jest błędnie nazywany Moka. Nazwa ta odnosi się do włoskiego czajniczka, ogólnie znanego jako kawiarka.
Kawa mokka jest już gotowa do podania. Jej słodkim, czekoladowym smakiem możemy cieszyć się podczas spotkań z przyjaciółmi lub po ciężkim dniu w pracy. Mokka jest również rewelacyjnym dodatkiem do ciast i deserów.
Co to jest kawa Mocha?
Mocha znana również pod nazwą Mokka to napój skomponowany na bazie espresso, gorącego mleka i ciemnej lub mlecznej czekolady. W zależności od preferencji, zamiast czekolady można również do niej dodać syrop lub sos czekoladowy. Bardzo popularna jest także mocha z białą czekoladą, która jest nazywana zebrą z powodu charakterystycznych biało-czarnych warstw.
Nazwa tej kawy pochodzi od nadmorskiego miasta Mokka w Jemenie, którego port w XVIII wieku dominował na świecie, jeśli chodzi o eksport kawy. Jemeńska kawa charakteryzowała się wyraźnym czekoladowym posmakiem. Dlatego też napój kawowy, który powstaje na bazie czekolady, nazwany został mokką. Bardzo często napój ten jest błędnie nazywany Moka. Nazwa ta odnosi się do włoskiego czajniczka, ogólnie znanego jako kawiarka.
Składniki potrzebne do przygotowania kawy (180 ml):
- 60 ml kawy - podwójne espresso lub kawa z kawiarki
- 120 ml mleka z rozpuszczoną czekoladą lub syropem czekoladowym
- Bita śmietana i posypka - może być kakao
- Wysoka, przeźroczysta szklanka
Przepis na kawę Mocha
- Rozpuść czekoladę w gorącym mleku.
- Czekoladową mieszankę wlej do wysokiej szklanki.
- Powoli dodaj świeżo zaparzoną kawę.
- Gotowy napój możesz udekorować bitą śmietaną i ulubioną posypką.
Kawa mokka jest już gotowa do podania. Jej słodkim, czekoladowym smakiem możemy cieszyć się podczas spotkań z przyjaciółmi lub po ciężkim dniu w pracy. Mokka jest również rewelacyjnym dodatkiem do ciast i deserów.
Polecane produkty w tym artykule
( Brak opinii )
Szklanka do kawy Latte 260 ml - NIEDOSTĘPNY
9,75 zł netto
11,99 zł
brutto
11,99 zł
239.80
pkt.
Promocja
( Brak opinii )
Syrop CHOCOLATE MONIN 0,7 L - czekoladowy
38,69 zł netto
44,99 zł
41,79 zł
brutto
41,79 zł
44,99 zł
835.80
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Etno Cafe Abyssinian Highland 1kg
93,50 zł netto
115,00 zł
brutto
115,00 zł
2300
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi