Co to jest Delter Coffee Press?
Delter Coffee Press to innowacyjny zaparzacz, który jest przeznaczony dla miłośników alternatywnych metod parzenia kawy i pozwala uzyskać czysty napar pozbawiony fusów. Pomimo tego, że wygląda bardzo znajomo, to działa inaczej niż jego amerykański kuzyn Aeropress. Dowiedz się, co sprawia, że Delter Coffee Press jest tak wyjątkowy.
Co to jest Delter Coffee Press?
Delter to zaparzacz do kawy, który wyglądem przypomina wielką strzykawkę i nie da się tego ukryć, że jest bliźniaczo podobny do Aeropressu. Delter możemy zaliczyć do alternatywnych metod parzenia kawy. Takie metody pozwalają wyciągnąć z kawy jej naturalny smak i aromat, a także gwarantują zawsze czysty napar pozbawiony fusów. Akcesoria do alternatywnych metod parzenia są różne i działają na różnych zasadach, ale niemal wszystkie z nich łączy dosyć istotna rzecz. Podczas parzenia woda niemal cały czas ma kontakt z kawą. Zupełnie inaczej jest w przypadku zaparzacza Delter Coffee Press.
Sekretem wyjątkowości zaparzacza Delter jest skracanie czasu, w którym woda ma kontakt z kawą, a odpowiada za to specjalna uszczelka Jet-Seal. Zmielona kawa jest wsypywana do dokręcanej komory, gdzie z jednej strony znajduje się sitko z papierowym filtrem, a z drugiej uszczelka Jet-Seal. Woda wchodzi w kontakt z kawą tylko wtedy, gdy przeciśniemy ją tłokiem, jak ma to miejsce w przypadku Aeropressu. Skrócenie czasu mieszania się wody z kawą sprawia, że uzyskujemy napar, który nie posiada nadmiernej goryczy, a w niektórych przypadkach jest jej całkowicie pozbawiony.
Jak już wspomniałem, Delter jest bardzo podobny do Aeropressu, ale różni się trochę budową. Delter składa się z 3 głównych części: tłoku, komory i sitka na kawę. Do tego możemy doliczyć zatyczkę tłoka oraz uszczelkę Jet-Seal, która została przymocowana do końcówki komory Deltera. Zaparzacz został wykonany z przezroczystego tworzywa sztucznego, które nie zawiera BPA i jest przeznaczone do kontaktu z żywnością.
Co zawiera zestaw Delter Coffee Press?
- Zaparzacz Delter Coffee Oress
- 100 sztuk papierowych filtrów
- Pojemnik do odważenia kawy
Jak parzyć kawę w Delterze?
Jeśli myślicie, że Delter Coffee Press obsługuje się tak samo, jak Aeropress, to możecie wyczuć delikatne zdziwienie. Tłok Aeropressu jest skonstruowany tak, aby skutecznie przeciskać wodę z komory do sitka. Tłok Deltera posiada otwory, dzięki którym woda może się do niego swobodnie przedostać. Unosząc tłok do góry, uwalnia się z niego odpowiednia ilość wody, która zostaje wykorzystana do przeciskania. Oznacza to tyle, że w Aeropressie wyciskamy wodę raz, a porządnie, a w przypadku Deltera całą wodę wlaną na samym początku, przeciskamy na trzy razy. Dla początkujących może wydawać się to nieco skomplikowane, ale gwarantuję, że po pierwszym razie staje się to bardzo proste.
Do zapamiętania
- Na każde 100 ml wody musimy zmielić 6g kawy.
- Korzystamy z kaw przeznaczonych do alternatywnych metod parzenia.
- Kawę mielimy odrobinę drobiej niż do Hario V60.
- Temperatura wody powinna wynosić 90-94°C.
- Czas preinfuzji wynosi około 30 sekund.
- Proces parzenia kawy w Delterze powinien trwać około 3 minuty.
Instrukcja:
- Tłok umieść w Delterze i wsuń go do samego końca, a do nakrętki włóż filtr papierowy.
- Ustaw Delter do góry nogami i wsyp do niego świeżo zmieloną kawę.
- Postaw urządzenie na naczyniu, do którego chcesz zaparzyć kawę i wlej do tłoka wodę.
- Wysuń tłok tak, aby przelać tylko 50 ml wody.
- Wciśnij tłok i rozpocznij preinfuzję.
- Podnieś tłok do góry, aby przelać 100 ml wody do korpusu i załóż pokrywę tłoku.
- Wciśnij tłok po upływie 30 sekund.
- Jeszcze raz wysuń tłok, aby przelać resztę wody i wciśnij go do samego końca.
Delter nie należy do urządzeń, które zrobią za nas wszystko, ale to nie oznacza, że jest przeznaczony wyłącznie dla profesjonalistów, bo polecam go każdemu, kto tak jak ja kocha alternatywne metody parzenia. Delter Coffee Press to zaparzacz do kawy, który wymaga od nas nieco większego zaangażowania, niż można się na początku spodziewać, ale ostatecznie wynagradza nam to doskonałą kawą bez posmaku goryczy.