Bubble Tea - od egzotycznej herbaty po światowy fenomen
Bubble Tea to napój na bazie herbaty lub mleka z dodatkiem żelkowych kuleczek tapioki. Kulki tapioki mają miękką i lekko gumowatą konsystencję, a ich smak jest neutralny, dlatego łatwo można nadać im różny aromat. Bubble Tea jest podawane z długą, grubą rurką, przez którą można pić herbatę i jednocześnie zjadać kulki tapioki. Napój ten jest dostępny w różnych smakach i wariantach, z dodatkiem owoców, syropów, a nawet alkoholu.
Od ulicznych straganów do kawiarni - jak Bubble Tea stało się modne?
Bubble Tea również znane jako Boba Tea lub Pearl Milk Tea wywodzi się z Tajwanu, gdzie po raz pierwszy pojawił się w latach 80. XX wieku. Historia powstania tej herbaty jest trochę kontrowersyjna, bowiem nie wiadomo dokładnie, kto był jego twórcą. Istnieje wiele różnych historii na ten temat.
Jedna z nich mówi jakoby młody przedsiębiorca Tu Tsong He w 1986 na lokalnym targu zobaczył kulki tapioki kojarzące mu się z dzieciństwem. W napływie nostalgicznych wspomnień wrzucił je do wieczornej zielonej herbaty tworząc bubble tea. Dziś jego herbaciarnia liczy 80 lokali na Tajwanie i wiele franczyzn w Stanach Zjednoczonych. Druga historia dotyczy Liu Han-Chieh, który w czasie podróży do Japonii zachwycił się popularną w tym kraju mrożoną kawą i wprowadził do swojej ofery mrożone herbaty, które stały się bardzo popularne w Tajwanie a jego herbaciarnia znana. Wiele lat trwał spór między tymi dwoma herbaciarniami przypisującymi sobie pomysł powstania bubble tea. Dopiero po 10 latach firmy Chun Shui Tang oraz Hanlin postanowiły w końcu zakopać topór wojenny i uznali, że bubble tea to napój, który ma prawo każdy sprzedawać i nie ma potrzeby debatować kto go wymyślił. Istnieje też wersja, że pewnego dnia kierowniczka jednej z herbaciarni Lin Hsiu Hui na spotkaniu zarządu dodała do mrożonej herbaty kulki tapioki. Ten pomysł wszystkich zachwycił, trafił na stałe do menu ich herbaciarni a sława bubble tea szybko się rozniosła. Nieważne kto był pomysłodawcą tego napoju, najważniejsze jest to, że tajwańska herbata z kulkami Bubble Tea podbiła cały świat.
Jak herbata z kulkami bubble tea zawojowała świat
Początkowo Bubble Tea był popularny głównie w Azji - w latach 90. Bubble Tea stał się modny w Hongkongu i Singapurze a potem w całej Azji. W latach 2000 Bubble Tea pojawił się w Stanach Zjednoczonych, a w ciągu ostatnich kilku lat stał się popularny w Europie, Australii i na innych kontynentach. Herbata z tapioką to nie tylko zwykła mrożona herbata, jest to symbol narodowy dla tajwańczyków. Łączy on stare z nowym, wskrzesił zapomiane narodowe smaki i nadał im nowoczesnego wymiaru. Bubble Tea szybko stało się kultowym napojem, a popularność zyskał dzięki swojemu unikalnemu smakowi, kolorowym kuleczkom tapioki oraz różnorodnym dodatkom. O jego wyjątkowości może świadczyć fakt, że stał się oficjalnym napojem serwowanym na tajwańskich rządowych bankietach, a 30 kwietnia w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Dzień Bubble Tea. Dziś Bubble Tea można znaleźć w wielu kawiarniach na całym świecie i jest dostępne w różnych smakach i wariantach.
Czarna herbata, mleko, tapioka - jak powstaje Bubble Tea?
Najważniejszym składnikiem bubble tea jest herbata! Bazą bubble tea jest napar z dobrej jakości herbaty liściastej. Najczęściej stosuje się herbatę Oolong uznawaną za jedną z najlepszych gatunkowo odmian na świecie. Assam, czyli intensywna herbata czarna również świetnie sprawdzi się jako baza bubble tea. Można także użyć herbaty zielonej, białej czy jaśminowej.
Tapioki - małe kuleczki zrobione z mąki tapiokowej, która jest wyciskana z korzenia rośliny manioku stanowią o wyjątkowości tej niezwykłej herbaty. Tapioki nadają napojowi unikalną konsystencję i smak, a także dostarczają węglowodanów i błonnika. Kulki swoją konsystencją przypominają coś pomiędzy galaretką a gumą do żucia. Naturalne kulki ze skrobii z tapioki są bezbarwne i bez smaku. Można uzyskać czarny kolor dodając korzeń manioku, brązowy cukier i karmel. Można nadać jej konkretnego aromatu namaczając je w różnych dodatkach: kawie, sokach, alkoholu, syropach.
- Mleko lub jogurt, które tworzy kremowy smak i konsystencję - powstanie wtedy Pearl Milk Tea.
- Syropy smakowe takie jak truskawkowy, waniliowy, karmelowy i wiele innych, które dodają napojowi słodki smak - ogranicza nas tylko wyobraźnia.
- Owoce by stworzyć świeży smak: mango, truskawki, kiwi, ananas i inne.
- Galaretki, żelki.
- Lód - by napój był chłodny i orzeźwiający.
Do bąbelkowej herbaty można dodać praktycznie wszystko:
Składniki Bubble Tea mogą się różnić w zależności od wariantu, a także od kawiarni, która go serwuje. W niektórych wariacjach Bubble Tea dodaje się miód, a w innych herbatę zastępuje się kawą lub sokiem. Nam jednak najbardziej przypadła do gustu klasyczna wersja bubble tea, na bazie herbaty zielonej.
Zrób to sam - jak przygotować domowe kulki tapioka
Mamy pomysł na orzeźwiającą herbatę, ale skąd mamy wziąć kulki tapioki? Najprościej oczywiście kupić gotowe, ale czemu nie zrobić samemu?! Jesteśmy wtedy pewni, że kulki są bez zbędnych sztucznych dodatków. Potrzebujemy jedynie mąki z tapioki, którą dostaniemy w większych supermarketach czy w sklepie ze zdrową żywnością.
Oto przepis na domowe kulki z tapioki:
- 1 szklanka mąki tapiokowej
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki brązowego cukru lub cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki soli
- dodatkowa mąka tapiokowa do podsypywania
Składniki:
- Wymieszaj mąkę tapiokową, cukier i sól w misce. Dodaj gorącą wodę i wymieszaj łyżką, aż powstanie kleista masa.
- Przełóż masę na blat i ugniataj ją przez około 5 minut, aż stanie się gładka i elastyczna. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj trochę wody, a jeśli jest zbyt wilgotna, dodaj trochę mąki tapiokowej.
- Uformuj małe kulki o średnicy około 1 cm.
- Przygotuj garnek z wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj kulki do wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż kulki wypłyną na powierzchnię i będą miękkie w środku.
- Odcedź kulki i przełóż je do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i schłodzić kulki.
- Odsącz kulki z wody i podsyp je mąką tapiokową, aby uniknąć ich przyklejania się do siebie.
Twoje domowe kulki z tapioki są gotowe! Możesz teraz nadać im smaku namaczając je w ulubionym soku, syropie czy kawie. Nadaj swoim kulkom pięknego różowego koloru i malinowego smaku namaczając je w soku malinowym!
Stwórz własny, unikalny smak Bubble Tea - jak przygotować Bubble Tea w domu?
Jesli chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół orzeźwiającym i efektownie wyglądającym napojem, potrzebujesz wysokich przezroczystych szklanek, szerokich słomek lub długich łyżek, by móc cieszyć się smakiem kulek tapioki. Następnie:
- Przygotuj swoją ulubioną herbatę wedle instrukcji na opakowaniu i ostudź przed dodaniem innych składników.
- Wrzuć do szklanki ugotowane i schłodzone kulki tapioki.
- Dodaj ulubione owoce, plaster pomarańczy, ananasa, truskawki. Możesz dodać mleko, syrop smakowy, sok lub cukier
- Wlej herbatę, wymieszaj ze wszystkimi składnikami i dodaj lodu.
Eksperymentuj z różnymi smakami Bubble Tea i dostosuj składniki do własnych upodobań. Próbuj różnych rodzajów herbat i tapiok, by stworzyć niepowtarzalny smak. Może odkryjesz wówczas smak Bubble Tea, która wystrzeli Cię w kosmos!
Skąd się bierze popularność Bubble Tea?
Bubble Tea to ciekawy, orzeźwiający napój o tak wielu odsłonach, że się nie nudzi. Każdy może dostosować go do swoich preferencji smakowych. Czy Bubble Tea to kolejny trend, który szybko mija tak samo jak się pojawił, czy to zjawisko na stałe wpisane w spożywanie napojów? Tak jak każde zjawisko, Bubble Tea zyskał swoich zapalonych fanów, którzy będą cieszyć swoje kubki smakowe tym egzotycznym napojem na dobre i złe.