ARABIKA - szlachetny gatunek kawy
Arabika to gatunek kawy stanowiący około 70% całej produkcji kawy na świecie. Gatunek kawy Arabika jest mniej odporny, trudniejszy w uprawie, a co za tym idzie droższy niż inne gatunki kawy. Kawę arabika uprawia się pomiędzy zwrotnikiem raka, a zwrotnikiem koziorożca na wysokości od 700 do 2000 m n.p.m. Smak kawy arabika jest łagodny, a zarazem bardzo bogaty w różnego rodzaju nuty smakowe w zależności od kraju i regionu pochodzenia ziaren.
Arabika - najstarszy, najpopularniejszy i najlepszy gatunek kawy na świecie?
Kawa Arabika inaczej nazywana kawą arabską pochodzi z Etiopii i jest uznawana za najstarszy gatunek kawy. Arabika uprawiana jest na wyżynach w strefie międzyzwrotnikowej, głównie w Brazylii, Kolumbii, Indiach, na Jawie oraz w Afryce równikowej. Szacuje się, że Arabika stanowi około 70% całej światowej produkcji kawy.
Drzewa gatunku kawy Arabika osiągają od 3 do 5 metrów wysokości i kwitną przez cały rok. Z kolei ziarna Arabiki wyróżniają się podłużnym kształtem z jasną, delikatnie falistą bruzdą po środku. Mówiąc o Arabice warto również wspomnieć o tym, że ten gatunek kawy w swoich ziarnach kryje znacznie mniejszą ilość kofeiny aniżeli ziarna robusty - około 1% do 1,7%.
Arabika uznawana jest za najszlachetniejszy gatunek kawy, z jej ziaren można uzyskać wspaniały, delikatny w smaku napar o niesamowitym aromacie. Na całym świecie uprawia się bardzo dużą ilość różnych odmian arabiki, a każda z nich charakteryzuje się nieco innym wyglądem ziaren oraz swoistymi cechami smaku i aromatu wynikającymi z warunków klimatycznych, otoczenia oraz metody obróbki ziaren.
Po zmieleniu i zaparzeniu wysokiej jakości arabiki otrzymamy aromatyczną kawę o bardzo złożonym, łagodnym i przyjemnym smaku. Zawartość kofeiny w dużej mierze będzie zależała od sposobu parzenia kawy, jednak warto jeszcze raz przypomnieć, że ziarna arabiki mają w sobie małą ilość kofeiny.
Spośród wielu znanych na świecie odmian Arabiki warto wspomnieć o kilku szczególnych, przez wielu uznawanych za najlepsze:
- Arabica Nikaragua Superior
- Arabica Excelso Kolumbia
- Arabica Etiopia Djimah
- Jamajka Blue Mountain
Kawy - arabiki, które trafiają w nasze ręce, a następnie do młynka to bardzo często mieszanki różnych odmian ziaren pochodzących z różnych krajów lub regionów. Producenci kawy starają się w jak najlepszy sposób łączyć ze sobą różne odmiany ziaren, tworząc harmonijne blendy, tak by każdy miłośnik kawy mógł cieszyć się pełnią smaku i aromatu przygotowanej filiżanki kawy. Coraz częściej spotkać się można również z singlami, to znaczy arabikami pochodzącymi z jednego regionu, które szczególnie dobrze sprawdzają się w alternatywnych metodach parzenia kawy (jasno wypalone kawy) gdzie wyczuć możemy swoiste smaki i aromaty charakterystyczne dla danego regionu uprawy.
Zobacz także: