position: fixed; right: 3px; top: 410px

position: fixed; right: 3px; top: 260px

position: fixed; right: 3px; top: 360px

position: fixed; right: 3px; top: 310px

Kategorie

Robusta - gatunek kawy

2014-08-05

Robusta została odkryta stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku - rośnie i owocuje zdecydowanie szybciej niż arabika. Robusta to gatunek kawy zdecydowanie bardziej odporny na choroby, szkodniki i warunki klimatyczne, można ją uprawiać w niższych, łatwiej dostępnych partiach gór - przez co jej cena jest zdecydowanie niższa. 

   

Ziarna robusty mają żółto-zielono-brązowy kolor i są mniejsze niż ziarna arabiki, ich kształt jest bardziej owalny. Zaparzony z ziaren robusty napar ma zdecydowany, mocny smak z wyczuwalnymi nutami goryczy. Ziarna robusty mają w sobie zdecydowanie więcej kofeiny - od 2% do 4%, przez co kawa przygotowana z tego gatunku ziaren jest bardziej pobudzająca.

Odmian robusty jest zdecydowanie mniej, aniżeli arabiki. Najlepszej jakości ziarna uprawiane są w Ugandzie i Zairze

 

Miejsca uprawy kawy na świecie
    
  
  
















Zobacz także:

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij