Jak zaparzyć kawę w Aeropressie?
Aeropress - co to jest?
Aeropress to bardzo proste w użyciu urządzenie dzięki, któremu będziesz w stanie przygotować naprawdę świetną kawę w domowym zaciszu, co więcej dzięki jego trwałości i niewielkich rozmiarach możesz go ze sobą zabrać na wyjazd służbowy czy rekreacyjną wycieczkę.
Aeropress działa na zasadzie strzykawki - zmieloną kawę zalewamy wodą, a następnie pod ciśnieniem przeciskamy przez papierowy lub metalowy filtr pozbywając się przy tym fusów.
Wymyślony w 2005 roku Aeropress zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Zapewne zasługą tak ogromnej sławy jest niewielki koszt urządzenia, dzięki któremu można zaparzyć kawę na tak wysokim poziomie. Postanowiliśmy stworzyć mały poradnik obsługi Aeropressu, po to abyś po przeczytaniu tego artykułu mógł zaparzyć kawę o naprawdę niepowtarzalnym smaku w domowym zaciszu.
Aeropress jaka kawa będzie najlepsza?
Do zaparzenia kawy w Aeropressie będziemy potrzebowali oczywiście kawy, najlepiej aby była to kawa ziarnista, świeżo zmielona przed zaparzeniem. Bardzo często do parzenia Aeropressu stosuje się kawy jasno palone z segmentu specialty, jednak nie jest to żelazna reguła! W Aeropressie możesz również zaparzyć swoją ulubioną kawę, jednak jasno wypalone kawy potrafią oddać najwięcej cennych walorów smakowych, dzięki którym kawa stanie się dla Ciebie czymś naprawdę wyjątkowym.
Czego potrzebuje do zaparzenia kawy w Aeropressie?
Dokonując zakupu Aeropressu w zasadzie kupujesz wszystko co jest Ci potrzebne do przygotowania kawy - oczywiście poza samą kawą i przegotowaną wodą. W skład zestawu wchodzi cylinder i tłoczek, plastikowe sitko, zestaw filtrów, mieszadełko, lejek oraz miarka na kawę. Dodatkowo potrzebujesz przegotowaną wodę, kawę oraz w przypadku kawy ziarnistej młynek do kawy.
Jak zaparzyć kawę w Aeropressie?
Przejdźmy teraz do samej czynności parzenia kawy w Aeropressie. Na samym wstępie trzeba zaznaczyć, iż stosowane są dwie metody parzenia kawy w Aeropressie: tradycyjna oraz odwrócona tj. invert.
Metoda tradycyjna polega na zakręceniu sitka z papierowym filtrem na cylindrze, przelaniu go wodą i ustawieniu na naczyniu do którego będziemy przeciskać naszą kawę.
Kiedy już wykonamy te czynności wsypujemy zmieloną kawę i zaczynamy parzenie poprzez wlanie niewielkiej ilości wody - około 50ml. Ilość kawy jaką powinniśmy wsypać to około 16-22 gram kawy na 250/270ml wody. Po wlaniu pierwszej części wody i odczekaniu około 30 sekund dolewamy pozostałą część wody tj. około 200ml i odczekujemy 60 - 120 sekund.
W międzyczasie możemy przemieszać kawę w Aeropressie przez co nasza kawa stanie się nieco bardziej wyraźna, mocniejsza. Po upływie wskazanego czasu na cylinder zakładamy tłok i powoli jednostajnym i spokojnym ruchem zaczynamy przeciskać naszą kawę do filiżanki czy dzbanuszka.
W momencie gdy usłyszymy charakterystyczny syk przestajemy przeciskać i odkładamy Aeropress, a w filiżance mamy czysty i klarowny napar o niepowtarzalnym bukiecie smakowym.
Metoda odwrócona nazywana również ivert pozwala na uzyskanie nieco innych cech kawy mimo przygotowywania tych samych ziaren kawy.
Tłoczek wkładamy do cylindra, a następnie wsypujemy kawę w takiej samej ilości jak w przypadku metody klasycznej. Dalej postępujemy dokładnie tak samo jak podczas parzenia kawy metodą klasyczną, czyli zalewamy niewielką ilością wody, odczekujemy, dolewamy resztę wody i znów odczekujemy chwilę (możemy również przemieszać kawę).
Następnie zakładamy sitko z przelanym wcześniej wodą papierowym filtrem do Aeropressu i przekładamy Aeropress na naczynie do, którego będziemy wyciskać kawę.
Powoli, jednostajnym ruchem przeciskamy kawę do momentu usłyszenia syku powietrza. Przeciskanie kawy powinno trwać około 30 sekund.
Tłoczek wkładamy do cylindra, a następnie wsypujemy kawę w takiej samej ilości jak w przypadku metody klasycznej. Dalej postępujemy dokładnie tak samo jak podczas parzenia kawy metodą klasyczną, czyli zalewamy niewielką ilością wody, odczekujemy, dolewamy resztę wody i znów odczekujemy chwilę (możemy również przemieszać kawę).
Następnie zakładamy sitko z przelanym wcześniej wodą papierowym filtrem do Aeropressu i przekładamy Aeropress na naczynie do, którego będziemy wyciskać kawę.
Powoli, jednostajnym ruchem przeciskamy kawę do momentu usłyszenia syku powietrza. Przeciskanie kawy powinno trwać około 30 sekund.
Podsumowanie i liczby przy parzeniu kawy w Aerorpessie
Parzenie kawy w Aerorpessie jest banalnie proste i sprawia naprawdę wiele frajdy. Dzięki zmianie temperatury wody, stopnia zmielenia kawy, ilości użytej kawy czy czasie parzenia jesteśmy w stanie zmieniać smak kawy w naszej filiżance. Te zmienne pozwalają na eksperymentowanie z kawą i szukanie swojego idealnego smaku, istnieją jednak pewne przesłanki do których powinniśmy się stosować (przynajmniej na początku naszej zabawy z Aeroressem).
- Temperatura wody od 85 do 94 stopni;
- Ilość kawy 7-9 gram na 100 ml wody, czyli około 16-22 gramy na cały Aeropress;
- Wstępne parzenie, czyli tzw. preinfuzja około 50 ml wody i około 30 sekund;
- Całkowity czas parzenia (bez czasu przeciskania kawy) około 120 sekund;
- Przeciskanie kawy około 20/30 sekund.
Polecane produkty w tym artykule
( Brak opinii )
Aeropress - zaparzacz do kawy - NIEDOSTĘPNY
146,33 zł netto
179,99 zł
brutto
179,99 zł
3599.80
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Johan & Nyström Ethiopia Guji 250g - NIEDOSTĘPNY
36,59 zł netto
45,00 zł
brutto
45,00 zł
900
pkt.
( Brak opinii )
Młynek do kawy Rhinowares z adapterem do AeroPress
202,44 zł netto
249,00 zł
brutto
249,00 zł
4980
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi